Spożycie kawy na świecie należy liczyć w milionach filiżanek dziennie. Tak, to nie jest błąd - ludzie spożywają setki milionów filiżanek w ciągu każdego dnia. Nic więc dziwnego, że kawa słusznie zajmuje pierwsze miejsce na liście najchętniej spożywanych używek. Parzenie kawy wymaga jednak odpowiedniego sprzętu, który należy dobrać w zależności od tego, jaka kawa nas interesuje, a także od tego, gdzie będzie serwowana. Profesjonalny, ciśnieniowy ekspres do restauracji jest innym urządzeniem niż tani ekspres przelewowy do używania w domu.
Jak dobrać ekspres do kawy?
Kawa z ekspresu smakuje o wiele lepiej, niż parzona metodą tradycyjną, to znaczy przez nasypanie ziaren do kubka i zalanie wrzątkiem. Taka kawa, nazywana czasem błędnie kawą po turecku, jest ohydna w smaku. Dobry ciśnieniowy ekspres do restauracji może kosztować kilkanaście tysięcy złotych, ale kawa, która parzy, nie ma nic wspólnego z obrzydliwym, niezdatnym do konsumpcji napojem, jakim raczą się ludzie w swoich domach.